© Zuzana Buranova
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi Iralino KV "Lino" Omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Rotu Arabialainen täysiverinen Ex-omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Skp, säkä Ori, 153 cm Kasvattaja Anzkuli (VRL-11903)
Syntynyt 20.8.2020, Suomi Koulutustaso ko HeA; re 120cm; me 120cm; ir 120cm
Väri Rautias Painotus Esteratsastus
Rekisterinumero VH00-000-0000 Saavutukset -

 

Luonne

Kaukovallan muuton yhteydessä siivottiin myös pakastinta tyhjemmäksi siemenistä. Sirppi-ruunan mukana oli tullut myös pakasteita, ja tallia siistiessäni päätin sitten käyttää senkin pois. Ei siinä, jos näitä pakasteita ei olisi ollut, olisi ruuna päätynyt muiden ruunien mukana laboratoriorotaksi. Käytin kaikki ruunan pakasteet, ja astutin kaksi tammaa, joista lopulta vain toinen todettiin tiineksi. Elokuun lopulla Lady-tamma varsoikin kauniin rautiaan, molempien vanhempiensa näköisen arabialaisorivarsan. Kaiken hässäkän keskellä (tallihan meillä ei tässä vaiheessa edelleenkään ollut valmis ja kymmeneltä tallilta vielä odotettiin hevosia saapuvaksi jahka karsinoita valmistuu) ei nimipää toiminut kovinkaan loistavasti. Ori nimettiin Iralinoksi, olihan sen isä Sirolino. Varmasti nimeämisen olisi voinut tehdä fiksumminkin, mutta kutsumanimekseen ori sai nimen Lino, mikä on ainakin omaan korvaan paljon miellyttävämpi nimi.

Hoidettaessa Lino on hieman rauhaton, ja pyörii kovasti etenkin karsinassa hoidettaessa. Linon kanssa harjakori on varmasti kumossa ja harjat siellä ja täällä, mutta ori rauhoittuu, kunhan sitä on sinnikkäästi jaksanut hetken harjata. Lino nauttii harjauksesta, ja rauhoituttuaan se jopa torkkuu paikallaan. Toki ori toimii myös kiinni sidottuna. Kaviot ori nostaa hyvin, ja myös mahan alta ori antaa harjata hyvin. Kesäisin ötökät tahtovat syödä Linoa sen ohuen ihon läpi, ja lentävät kärpäsloimesta huolimatta orin vatsan alle syömään. Kutiavan vatsanalusen harjaaminen ja rasvaaminen onkin yksi orin lempihoitotoimenpiteistä. Kun Linon on saanut rauhoitettua harjauksen yhteydessä, alkaa varusteita laitettaessa uusi ruljanssi orin pyöriessä hoitajan ympärillä kuin väkkärä. Satulan orille saattaa saada selkään, mutta satulavyön kiristys on todellinen haaste orin pullistellessa minkä ehtii. Linon kanssa kannattaakin olla tarkkana ja kiristää satulavyötä useamman kerran vähän kerrallaan, jotta sen saa "huijattua" satulan alle. Jotta varustus ei menisi liian hankalaksi, on satulan jälkeen suitsien laittaminen jopa laittoman helppoa orin avatessa suunsa kuolaimille ja pitäen päänsä paikallaan remmejä kiinnittäessä.

Talutettaessa Linoa voi kuvailla tyypilliseksi arabioriksi. Se tosiaan on ori, ja sitä kiinnostaa hirmuisesti tammat. Ori pörhistelee ja yrittää päästä lähelle. Lisäksi se saattaa säikkyä ja loikata minne sattuu, ja toisinaan yrittää näyttää muille hevosille olevansa "niskan päällä" ja yrittää väliin riehuakin. Ori tarvitsee taluttajan, joka osaa ja uskaltaa käsitellä toisinaan hurjaksikin äityvää oria ja palauttaa sen takaisin maan pinnalle. Lino kuitenkin tietää, mitä siltä odotetaan ja osaa käyttäytyä, käyttäytyminen ei ole siitä kiinni, vaan lähinnä sen pääkopasta ja mahdollisesti myös hormoneista. Laitumelta ja tarhasta energistä oria on haastava saada kiinni sen juostessa hakijaa karkuun. Kun orin touhotukseen ei mene mukaan, ja palkitsee luoksetulon esimerkiksi leipäpalalla, on ori kuitenkin hyvin käsiteltävissä. Linoa voi taluttaa lyhyessä narussa - mikä on hyvin suositeltavaakin - mutta juoksutukseen ori ei suostu. Orin päässä on naksahtanut, että se voi juosta pyöröaitauksessa irti tai taluttajan kanssa lyhyellä narulla, mutta pitkään naruun se ei jostain syystä suostu. Tämä vaikeuttaa jonkin verran myös ratsastuskokemusta orilla.

Ratsastettaessa Lino testaa ratsastajaa. Ori on hieman dominoiva ja haluaa itse olla määräämisasemassa sen suhteen, mitä tehdään, joten sen selkään kannattaa laittaa hevosta pelkäämätön ja määrätietoinen ratsastaja. Pääasiassa Lino testaa ja osoittaa tyytymättömyyttään pukittamalla. Jos ratsastaja pysyy seläsä ja pysyy vaatimuksissaan vielä pukkien jälkeen, ori nöyrtyy ja alkaa kuuntelemaan ratsastajaansa tarkasti. Koulupuolella Lino turhautuu toistoihin ja "samoihin maisemiin", ja se onkin parempi estepuolella, jossa toimintaa, vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittä aivan eri tavalla. Kokoonsa ja rotuunsa nähden ori hyppää erinomaisesti ja innokkaalla asenteellaan siitä voi jopa odottaa menestyvää.

Sukutaulu

i. Mr Sirolino
ox, 154 cm, rt
ii. Gadallah Alvadeya EG evm iii. Garpyydah evm
iie. Alvadera evm
ie. Nawal EG evm iei. Narwal evm
iee. Naapila evm
e. Lady of the Lake
ox, 151 cm, rt
ei. Maher QA evm eii. Maharajah QA evm
eie. Hermona evm
ee. Saida QA evm eei. Piper  evm
eee. Seida evm
 

Jälkeläiset

Syntynyt Rotu-skp. Nimi Isä / emä
- - -

 

Kilpailukalenteri

Laji: 0 sijoitusta
pvm - jaos - paikka - luokka - sijoitus pvm - jaos - paikka - luokka - sijoitus

Voittosumma: 0 v€