© Anzkuli
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi Copyhold LH "Koppis" Omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Rotu Hollanninpuoliverinen Ex-omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Skp, säkä Ori, 166 cm Kasvattaja Lukariksen Hevoskeskus
Syntynyt 28.10.2023, Suomi Koulutustaso ko HeA; re 100cm
Väri Punarautias Painotus Yleispainotus
Rekisterinumero VH00-000-0000 Saavutukset -

 

Luonne

Hoidettaessa Koppis seisoo paikallaan huuli lerpattaen, kun hoitaja harjaa sitä. Ori on leppoisa ja helppohoitoinen kaveri, mutta klippaamista ja itse klipperiä ori pelkää kuollakseen. Samoin kirkkaat värit tuottavat kauhistuneita katseita ja "tuonne en varmasti mene, en edes suostu katsomaan sinne päin" -tyyppisiä reaktoita. Klippaamisen kanssa elää helpostikin: jos oria ei jaksa tai halua siedättää, sen vain pitää karvassa ja kaukana klippereistä (toki hieman enemmän hommaa, kun hevonen hikoaa, mutta ei niin paha, etteikö siitä selviäisi). Kirkkaat värit teettävät enemmän päänvaivaa, sitä kun ei pysty vaikuttamaan kovinkaan suuresti toisten pukeutumiseen, auton väriin, postilaatikkojen väritykseen ja niin edelleen. Etenkin kilpailutilanteet ovat haastavia värien suhteen, kun muutenkin on jännitys ja pieni stressimomentti päällä. Orin kanssa täytyy yrittää vain selviytyä.

Narun päässä Koppis on reippaasti kaikessa mukana. Ori on oikeastaan niinkin reipas, että käsittelijä saattaa joutua työskentelemään reilustikin saadakseen orin hallintaan. Oria onkin syytä käsitellä vain kokeneet tai kokeneempien avustuksella. Ketjunaru on myös hyvä turvallisuuslisä (kypärän, hanskojen ja turvakenkien lisäksi tietysti) maastakäsittelytilanteisiin.

Ratsastettaessa Koppis on varovainen, vaikka tahtoisikin kiihdytellä ja toisinaan vain pistää menemään. Toki ori on hieman varuillaan siitä, milloin väriäklötyshirviö hyökkää, mutta muutoin se pyrkii olemaan nöyrä kaveri, joka toimii pienemmilläkin avuilla. Pelästyessään ori vain pistelee jalkaa toisensa eteen niin kovaa kuin pystyy, eikä suunnalla juuri ole väliä. Liikkeet orilla ovat pitkät ja tahtikin sen mukainen. Toki hevonen itsekin on melko puikulan muotoinen ja enemmän eteen kuin ylöspäin menevän hevosen tyyppinen. Askeleet sillä saattaa mennä joskus sekaisin pohtiessa onko jokin väri tarpeeksi räikeä superpakoreaktioon vai riittääkö tähän esimerkiksi muutama kauhistunut laukka-askel, pari askelta lisättyä ravia vai epämääräinen pällistely liikkeessä (johon tietysti kuuluu se, että epämääräistä värioksennusta ei pysty ohittamaan tavallisesti, vaan katse täytyy pitää kaikessa epämääräisessä, jolloin takapää päätyy kulkemaan omia reittejään, usein reilusti hyväksyttävän linjan ulkopuolella). Rauhallinen ratsastaja onkin tämän hevosen kanssa ratsastuksen avaintekijä, ratsastajan rauhallisuus saa myös orin rauhoittumaan - ainakin jossakin määrin - eikä se kyttää niin paljon sitä, mitä ympärillä tapahtuu. Laukka on Koppiksen vahvuus, ja etenkin lisättynä se saa siitä lähes aina hyvät pisteet. Esteet ori ylittää hyvällä tekniikalla, mutta tositoimissa kuumuu helposti. Kirkkaan värisille esteille ori tarvitsee paljon apua ja kannustusta, sillä se hidastaa kovasti pelottavalle esteelle ja kieltää helposti vähääkään epäilyttävät. Kirkkaat maapuomitkin saavat monesti orin sätkyn partaalle, jolloin sen yli saatetaan tehdä jättiloikka.

Hevosseurassa Koppis on melko vilkas ja leikkisä, eikä juuri tule toimeen "konservatistivanhojen" kanssa. Enemmän ori nauttii nuorista ja leikkisistä, kaltaisistaan, hevosista, vaikka lähes päivittäin siltä löytyy uusia leikkimisen seurauksena tulleita haavaumia ja arpia. Energinen ori ei kuitenkaan ole malliesimerkki nuorten opettamisesta, se nimittäin nauttii itsekin rajojen testaamisesta ja siitä, kuinka paljon joustoa säännöissä onkaan. Ori saattaa toisinaan olla myös vaaraksi itselleen, ja parin turhan villin tarhailupäivän jälkeen se saakin viikon verran jäähdytellä yksin ennen kuin palautetaan uudestaan laumaan.

Sukutaulu

i. Crofter v.d. Buggerbaum
kwpn, 169 cm, prt
ii. Newrock Sebastian of Beyva evm
kwpn, 172 cm, m
iii. Sezermervander evm
iie. Snuggle Buttar xx evm
ie. Coco Prideevm
kwpn, 166 cm, vrn
iei. Sentinel evm
iee. Madam CYN evm
e. Temple Dancer
xx, 162 cm, rtkm
ei. Mind Music evm eii. Lost In The Moment evm
eie. Hi Dancer evm
ee. Heartsong evm eei. Indian Haven evm
eee. New Latin evm
 

ii. Newrock Sebastian of Beyva on Ruotsin suurimpia jalostuoreja, jotka on palkittu ykköspalkinnolla. Korkeutta herralta löytyy pienet ja piskuiset 183 senttiä ja massaa vielläkin enemmän. Niin sanotulta ammatiltaan se on kokopäiväinen esteratsu ja pihakoriste. Tämä johtuen siitä, että herra on saavuttanut hienon eläkeiän urallaan. Nuoruudessaan "Semba" keräsi lukemattomia voittoja 150 ja 160 -luokista sekä Ruotsin mestaruuksista toi joka vuosi mitallin kotiin. Kaikki jotka ovat ratsastaneet Semballa ovat rakastuneet siihen heti ensimmäisestä hetkestä asti. Hevonen on niin herkkä ja eteenpäinpyrkivä, että sen ratsastamaninen on kuin lastenleikkiä. Kokenuttakaan ratsastajaa ei siis kannata pelätä laittaa tämän selkään. Viimeisinä leppoisina ratsastusvuosinaan se toimikin juniorin kisaratsuna aluetasolla ja oli oikea ruusukehai. Aina voitettiin ja usein sijoituttiin. Semba on jättänyt jälkeensä erittäin kyvykkäitä jälkeläisiä ja vanhimmat niistä alkavat saavuttaa kuuden ikävuoden iän. Näistä hevosista niinkuin myös Cropista tullaan viellä kuulemaan.

iii. Sezermervander, alias Sete, kisasi menestyksekkäästi koulua tasolla Intermediate I. Säkäkorkeudeltaan 160cm oleva ori erottui selkeästi lämmittelyssä pienellä koollaan, mutta onneksi myös taidokas esiintyminen sai katsojan kiinnittämään huomionsa oriin. Luonteeltaan Sete oli suhteellisen normaali kisakonkari: kisoissa tunnelma oli aina jännittynyt ja keskittyminen hankalasti tavoiteltavissa ja kotitallilla tammat meinasivat varastaa orin huomion. Hoitajaansa kohtaan ori ei ollut täysin rehellinen, sillä varpaiden tallomista ja näykkimistä jalkoja nostettaessa tuskin voi rehellisyydeksi väitttää. Ratsastaessa Sete kanssa tehdä kunnolla toita ensimmäiset minuutit laukan, jotta Sete ymmärsi kumpi se taas olikaan johtavana osapuolena. Jäleläisilleen Sete periytti hyvin koululahjoja sekä pitemmän päälle myös tummaan väriä.

iie. Snuggle Buttar, tutuille vain Petra, oli luonteeltaan tammamaisen ihastuttava. Hoitaja sai usein osakseen hörähdyksen muulloinkin kuin ruoka-aikaan ja harjatessa tamma seisoi kiltisti paikallaan nauttien harjan kosketuksesta. Varusteiden laittaminen oli ainoa hieman hankala asia hoidettaessa, jopa veden kanssa läträäminen tuntui olevan tammalle mieluista puuhaa. Ratsuna Petralta löytyi kapasitettiä mukavasti, mutta Vaativa A:ta vaativammissa luokissa tamma ei kovin hyvin pärjännyt. Tamman kauniit askeleet ja miellyttämishalu takasivat nopean oppimisen ja hyvän yhteishengen pysymisen kaikkien ratsastajien kanssa. Rautias tamma saattoi maailmaan viisi terhakkaa varsaa, jotka kaikki painottuivat kouluratsastukseen edes vähän. Vihreämmille laitumille tamma siirtyi 19-vuotiaana saatuan viettää muutamat viimeiset vuotensa rauhassa eläkkeella.

ie. Coco Pride on saksassa toiminut esteratsuna sekä erittäin haluttuna siitostammana. Sen jälkeläisistä on poikinut niin maailmanmestareita kuin ratojen ruusukehaita. Jälkeläisiä on vasta kuitenkin syntynyt kolme, mutta yksi on maailmanmestari nuorissa hevosissa, toinen taas kansallisentason ruusukehai Englannissa ja kolmas yksivuotias näyttelymenestyjä. Edesmenneenä estetykkinä Coco Pride oli herkkä ja erittäin kuumuva ratsastaa. Harvat pysyivät sen hypyissä mukana tai edes selässä kentällä. Tammaa voi selvästikkin kuvailla yhden ihmisen hevoseksi ja sitä se todellakin oli. Luonteeltaan kuitenkin omistajaansa kohtaan Coco on todellinen nalle karhu. Tottelee kaiken ja pystyy kävelemään vaikka kisapaikalla vapaana omistajan perässä, mutta kun muita ihmisiä ilmaantuu niin korvat rullautuvat aivan niskaan kiinni ja hampaat esiin.

iei. Sentinel, aka Semba, kiersi kisauransa aikana monen monituiset koulukilpailut - joskus voittaen ja joskus vain omistajansa silmissä loistaen ykkösenä. Tummanruunikko ori valloitti puoliverisen tavoin helposti sydämen, mutta vaikka mitenkään erityisen hyvärakenteinen poika ei ollutkaan näyttelytuomareiden mielestä. Semban komea ulkonäkö keräsi kuitenkin helposti niin tammojen kuin ihmistenkin katseet puoleensa. Luonteeltaan Semba oli poikamainen ori, joka sai monen monituiset kerrat kuulla pyyntöjä kasvaa aikuiseksi. Eihän se välttämättä omistajasta ollut kovin mukavaa, jos hevonen painatti laitumella monta tuntia pakoon tai jääräpäisesti jyräsi taluttajan ruohomättään luo pyrkiessään. Ratsuna Semba antoi haastetta taitavillekin ratsastajille. Lujan tahtonsa ansiosta ori pärjäsi hyvin aina Grand Prix -luokissa, joinakin kertoina ehkä vain mahtavien askeltensa ansiosta.

ei. Mind Music oli 171 cm korkea musta englantilainen täysiveriori. Sen laukkauraa voivoteltiin aikansa orin koon takia. Monet epäilivät orin kykyjä pysyä vauhdissa isojen liikkeittensä takia. Mind Music kuitenkin yllätti hyvän kilpailupäänsä ja taitavan jockeyn kanssa, mutta alueensa kärkikastiksi sitä ei oikein voinut kutsua.

eii. Lost In The Moment oli 172 cm korkea ruunikko englantilainen täysiveriori. Se juoksi moitteettoman, joskin tavanomaisen laukkurin uran eikä usein päässyt ihan kärkisijoille. Palkintorahoja kuitenkin kertyi ihan hyvin ja oria käytettiin jalostukseen jonkin verran. Orin jälkeläisille periytyi suurta kokoa kohtuullisen luonteen kera mitä kehuttiin myös kahden ratsuksi päätyneen jälkeläisen kohdalla.

eie. Hi Dancer oli 169 cm korkea ruunikko englantilainen täysiveritamma. Se toimi lähinnä jalostustammana muutaman nuoruusaikansa laukkalähdön jälkeen. Suvun tulokset riittivät siihen että tamman varsoilla oli kiitettävästi kysyntää ilman sen suurempaa laukkauraa. Hi Dancer periytti hyvää yhteistyökykyä jopa kymmenelle varsalle elinaikanaan.

ee. Heartsong oli 159 cm korkea rautiaankimo englantilainen täysiveritamma. Se laukkasi uransa vähän huonommin, mutta oli suosittu sosiaalisessa mediassa kauniin värityksensä ja rakenteensa takia. Tamma esiintyi muutamassa katalogimainoksessa ja jotkut väittävät kivenkovaan nähneensä tamman ohimennen tv-mainoksessa. Heartsong oli luonteeltaan vilkas, mistä oli etuja valokuvausta varten. Ryhtiin sen sai helposti ja korvat pystyyn, mutta tamman kilpailu-ura jäi lyhyeen. Sen ulkonäkö ja somenäkyvyys takasi kuitenkin kohtuullisen jalostuskäytön.

eei. Indian Haven oli 165 cm korkea rautias englantilainen täysiveriori. Se laukkasi erittäin hyvän laukkauran saaden muutaman isomman kaliiperin voiton. Oria näkyi uransa aikana aina välillä mediassa ja sen urasta kirjoitettiin kirja. Ei se toki mikään maailman kärkinimi ollut tai voittanut muita kuin pieniä paikallisia rataennätyksiä, mutta paikallisesti se jäi monien mieliin pitkäksi aikaa. Orilla oli muutamia mielenkiintoisia tallitapoja, mutta laukkaradala sen käytöksestä ei ollut moitteita.

eee. New Latin oli 158 cm korkea rautiaankimo englantilainen täysiverintamma. Sen suku oli sen verran nimekäs ettei se nähnyt elinaikanaan laukkaratoja. Luonteeltaan tamma oli hyvin tavanomainen. Joskus sillä oli pieniä protesteja, mutta ei kukaan sitä minkäänlaiseksi ihmissyöjäksi voinut kutsua. New Latin jätti maailmaan huimat 12 jälkeläistä, joista monia käytettiin myös jalostushevosina.

© isän puoli meym. & Whoody, emän puoli Lithy

Jälkeläiset

Syntynyt Rotu-skp. Nimi Isä / emä
- - -

 

Kilpailukalenteri

Laji: 0 sijoitusta
pvm - jaos - paikka - luokka - sijoitus pvm - jaos - paikka - luokka - sijoitus

Voittosumma: 0 v€