© Harvey Barrison (lisenssi)
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi Iða frá Kaukovalta "Ida" Omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Rotu Islanninhevonen Ex-omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Skp, säkä Tamma, 134 cm Kasvattaja Anzkuli (VRL-11903)
Syntynyt 12.7.2020, Suomi Koulutustaso ko HeC; re 80cm; me 80cm; ir 110cm
Väri Punahallakko Painotus Askellajiratsastus
Rekisterinumero VH00-000-0000 Saavutukset -

 

Luonne

Vasta viime kesänä tajusin jo useamman vuoden tallissa asuneen Tono-tamman vanhenevan hurjaa vauhtia. Asialle täytyi pian tehdä jotain, jotta tamman linja säilyisi Kaukovallassa. Sillä hetkellä tallissamme majaili ainostaan yksi islanninhevosori, joten se valikoitui varsalle isäksi. Isän luonne kompensoisi toivottavasti emän ikävämmän puoleista luonnetta ja toisi varsalle edes hieman enemmän käsiteltävyysmukavuutta kuin emällään. Lähes vuotta myöhemmin tallin pahnoilla makasi pieni ja pörröinen, punahallakko tammavarsa; juuri sitä, mitä toivoin. Halusin varsan nimeksi jotain kolmikirjaimista, toiveissani oli ehkä kolmikirjaiminen emälinja. Kaukovallan I-vuonna tammavarsa sai nimekseen Iða, ja sitä alettiin kutsua Idaksi.

Hoidettaessa Ida osaa seistä paikallaan, mutta harjauksesta se ei nauti. Emänsä esimerkin mukaisesti myös Idan kanssa pitää olla tarkkana, ettei saa hampaasta tai kaviosta. Tamman saa kyllä hoidettua turvallisesti, kunhan pysyy tarkkana ja asettaa ponille selvät rajat. Kun kuri ja keskinäinen kunnioitus ovat kunnossa, Ida antaa nostaa ja puhdistaa kaviot siististi, eikä sen kanssa tarvitse ottaa ainakaan kamalan paljon yhteen varustettaessa. Ainakaan, jos osaa varustaa fiksusti. Tamma ilmaisee varmasti, jos satula runtataan selkään, satulavyö tiukataan liian nopeasti tai kuolaimet ovat liian kylmät, mutta kärsivällisyydellä ja varovaisuudella tamman saa myös varustettua ilman suurempia ongelmia. Kengittäjän kanssa poni osaa toimia, mutta tahtooko se, se on asia erikseen. 

Talutettaessa äkäinen Ida on melko ongelmaton. Tamma kävelee taluttajan vieressä täysin ihmisen vietävänä. Hampaista siltä saattaa joskus tulla, mutta yleensä ne tulevat syystä. Vauhtia ponilta kyllä löytyy, liekö perinyt isältään, ja molempien vanhempiensa tavoin se tölttäisi aina kun vain mahdollista. Osittain tästä syystä tamman kanssa pärjää parhaiten "nopeajalkaiset" taluttajat kuin tällaiset hitaammanpuoleiset omistajat, joihin minä kuulun. Emänsä tapaan ponin lempiruokiin kuuluvat niin porkkanat kuin vihreä ruoho, joten tamman kanssa saa olla tarkkana etenkin vihreän aikaan. Sillä on toisinaan tapana retuuttaa taluttajaa ruohotupolta toiselle.

Idan selkään kannattaa laittaa hieman kokeneempi ratsastaja. Reipas viisikäyntinen tamma on aloittelijoille vähän turhan herkkä ja vauhdikas ja ilmaisee toisinaan mielipiteitään pukittelemalla. Idalla on kuitenkin pehmeät askellajit, joissa kenen tahansa on helppo istua. Rauhallisen ratsastajan kanssa tamma kuuntelee ratsastajaansa tarkasti, reagoi nopeasti ja tekee varmasti kaiken, mitä siltä pyytää. Maastoretkillä tamma on varmajalkaisuutensa takia varma valinta. Ponilla on kuitenkin taipumus kiihdytellä etenkin maastossa, ja laukka- ja tölttipätkät saattavat toisinaan lähteä hallinnasta. Idan kanssa harrastetaan askellajipainotuksen lisäksi myös jonkin verran esteratsastusta; ei toki kilpailumielessä mutta noin muuten. Tamma pitää hurjasti esteistä ja meneekin kovaa ja korkealta ollessaan kuitenkin ratsastajan hallinnassa. Esteille poni tarvitseekin ratsastajan, joka ei pelkää vauhtia. Koulupuolen peräänantoon Idaa on vaikea saada, sillä se on tottunut ja opetettu askellajiratsun muotoon. Vaikke koulukilpailuissa tuomareilta paljoa pisteitä herukaan, on tammalle opetettu koulupuolen peruasiat Helppo C-tasolle asti.

Sukutaulu

i. Osterix frá Flagring
isl, 140 cm, trn
ii. Stjarni frá Teinum evm iii. Seifur frá Teinum evm
iie. Safir frá Teinum evm
ie. Brúnka frá Syðri evm iei. Bruni frá Syðri evm
iee. Brydja frá Syðri evm
e. Top frá Nora
isl, 128 cm, phkko
ei. Top frá Onni evm  eii. Pop frá Sami evm
eie. Onerva frá Jalomin evm
ee. Hygve frá Glamour evm eei. Nikolas frá JJ evm
eee. Natalie frá Undergarten evm
 

Jälkeläiset

Syntynyt Rotu-skp. Nimi Isä / emä
- - -

 

Kilpailukalenteri

Laji: 0 sijoitusta
pvm - jaos - paikka - luokka - sijoitus pvm - jaos - paikka - luokka - sijoitus

Voittosumma: 0 v€