© Janice Byer (lisenssi)
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi Havoc LH "Vokki" Omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Rotu Holsteininhevonen Ex-omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Skp, säkä Ori, 166 cm Kasvattaja Anzkuli (VRL-11903)
Syntynyt 6.9.2023, Suomi Koulutustaso ko VaB; re 150cm; me 150cm; ir 150cm; ke CIC3
Väri Ruunivoikko Painotus Esteratsastus
Rekisterinumero VH00-000-0000 Saavutukset -

 

Luonne

Hoidettaessa Vokki on häslä, mutta rauhoittuu jahka sen saa sidottua kiinni. Ori pitää hoitotoimenpiteistä (tai ainakin huomiosta), mutta yleensä innostuu niin, ettei saa hallittua omaa innostustaan tarpeeksi, mistä syystä orin kanssa on hyvä olla hieman varuillaan. Toisaalta esimerkiksi käytävälle molemmin puolin sidottuna ori on kuin taikaiskusta lerppahuuli päänroikottaja, jolle sopii kaikki, jos vain saa seistä rauhassa. Ota nyt orin sielunelämästä selvää, olisi edes selkeästi jotain, mutta ei... Vesi ei ole Vokin elementti, eikä se pidä vesikarsinasta ollenkaan, oli se pieni tai suuri tai esimerkiksi järvi. Vesi kaikissa muodoissa (paitsi vesiastiassa) on yhtä hirveää. Vesikarsinaan sen kanssa sopiikin vain yksi kokenut ihminen, sillä ori yrittää kaikin keinoin päästä pois. Toki apujoukot ovat hyvin tervetulleita vesikarsinan ulkopuolelle.

Talutettaessa Vokki käyttäytyy pääsääntöisesti hyvin fiksusti. Toiset hevoset, etenkin tammat ja isoegoiset orit, ruunat eivät niinkään, saattavat saada orin pään pyörälle (samoten kuin mehukkaat ruohotupsut, varsinkin ne kevään ensimmäiset), mutta napakka muistutus riittää korjaamaan tilanteen. Ulos ori on hyvin mutkaton viedä, kun taas sisään "käyttäytymisvarmuus" on heikompaa. Tarhan portille Vokkia ei saa vastaan, ja vielä ihmisen tullessa se vetelee mielellään viimeiset rallit niin, ettei sitä varmasti saa kiinni. Odottamalla orin saa kyllä tulemaan ajan myötä. Varmempi keino on kuitenkin viedä siltä kaverit ensin sisälle, ja sitten poimia ystävätön ori mukaansa, jolloin se yleensä on yhteistyöhaluisempi. Traileri on haastavampi väline, jonne Vokki suostuu isänsä tapaan kävelemään loikkaamaan vain pakon edessä. Lastaukseen onkin syytä varata reilusti aikaa, mahdollisesti matkakaveri sekä vähintään yksi apukäsipari itse lastaajan lisäksi.

Ratsastettaessa Vokki on energinen ha herkästi kuumuva hevonen, joka luottaa enemmän omaan ongelmanratkaisutaitoonsa kuin ihmiseen. Jo alkukäynneissä ori alkaa keräämään kierroksia, ja sitä on vaikea saada ihan vain kävelemään rennosti. Ratsastajan onkin hyvä osata itse rentoutua, jonka jälkeen myös Vokin on helpompi rauhoittua sopivaan tahtiin. Äkkipikaisen tai matkustavan ratsastajan kanssa ori ottaa ohjat omiin käsiinsä, ja lisää vauhtia, pomppaa pois kuolaimelta ja/tai sählää aivan jotakin omaansa. Parhaimmillaan hyvätekniikkainen Vokki on esteillä, vaikkakin vauhdin kanssa täytyykin olla tarkkana, jottei tapahdu mitään ikävää. Läheltä-piti -tilanteita on sattunut jo melkoisesti ihan vain vauhdin vuoksi. Ampiaiset (ym. pörriäiset, paarmat ja kärpäset mukaan lukien) häiritsevät Vokkia suunnattomasti, ja viimeistään kilpailupaikalla onkin ötökkäsuihkeen tila tarkistettava useampaankin kertaan. Suihkepullot ovat orille onneksi ok! Pörriäisten lisäksi myös kaikki lepattava lipuista lähtien on myös jotain niin kammostuttavaa, ja tuuliset päivät saattavat huonolla tuurilla pilata koko suorituksen. Muutoin ori on oma itsensä myös kilpailupaikalla, ja toimii vauhdikkuus poislukien erittäin fiksusti ja luotettavasti. Maastoon Vokin kanssa sopii mennä niin yksin kuin porukassa. Sillä on tosin ikävä tapa säikkyä ja ratkaista tilanne omin päin, jos sille antaa maastossa liiaksi löysää.

Vokki suostuu oleskelemaan pienessä laumassa, jossa on sen itsensä lisäksi korkeintaan kaksi kaveria. Ori pyrkii tässäkin seurassa semi-yksinäisyyteen (kaverit ovat tärkeitä näköpiirissä, mutta vielä tärkeämpiä poissa iholta), eikä hae kavereiltaan suurempaa hyväksyntää. Puoliaan ori osaa pitää, etenkin, jos sen iholle käydään kesken yksinäistelyn tai jos sen omalle heinäkasalle käy joku muu syömään. Mur.

Sukutaulu

i. Here I Am KV
holst, 166 cm, rnvkk
ii. Theo's Legacy Kinska
kwpn, 165 cm, rnvkk
iii. Amaretto evm
iie. Biana evm
ie. Blanca de la Princesa
holst, 167 cm, km
iei. Casino Baronet 2 evm
iee. Girl evm
e. A.D. Vandalized Deth
YLA3, ERJ-II, KTK-I
holst, 167 cm, rt
ei. Live and Let Die
KTK-II, YLA1
holst, 167 cm, rt
eii. Knockin' on Heaven's Door evm
eie. November Rain evm
ee. Vandal Caramel
holst, 166 cm, rnkm
eei. Riverdale's Douglas evm
eee. Vandal Fatima evm
 

eii. Knockin’ on Heaven’s Door oli varsansa Live and Let Die:n syntymän aikoihin vielä kenttäratsastuksessa CIC4 -luokassa kisaava170 cm korkea rautias holsteininhevonen. Ori kisasi pääasiassa kenttäratsatuksessa, mutta teki myös jonkin verran uraa rataesteillä ja koulukentillä. Saksalaisen rautiaan koulu-ura kiinnitti enemmän yleisön huomiota kuin rataesteura. Suorittajaluonteena tunnettuna sillä ei ollut mitään ongelmia saada astutuksia myydyksi ja sen spermaa tilattiin kansainvälisestikin kiitettävästi. Holstein periytti vahvasti hyvää suorituskykyä ja sen jälkeläisten kisataso vaikutti määriytyneen lähinnä sen mukaan kuinka korkealle sen jälkeläisten omistajien rahkeet (ja varat) riittivät.

eie. November Rain maahantuotiin Kanadaan isoilla summilla paikkaamaan alueensa suorituspuoliverikysyntää ja sen vaikutus maansa kenttä-, koulu ja estepuoliverikantoihin olikin tammaksi merkittävä. 156 cm korkea tamma ei ikinä startannut merkittävää kisauraa kotimaassaan Saksassa tammatestien ja muutaman näyteluontoisen nuorten hevosten este- ja koulukisoissa. Edellämainituista sen paras tulos oli rataesteillä kolmas sija. Rautiaankimoa näyteltiin sitten näyttelyissä senkin edestä. Varsojensa kanssa ja ilman. Toki silloin sillä usein oli jonkinvaihen vauvamaha mukana. Holsteintamma menestyikin hyvin näyttelypuolella paikallisesti ja välillä jopa kansallisestikin. Virkeäksi kuvailtu tamma periytti kiitettävästi vähän isäorista riippuen ja jäi kotimaassaan moneen sukutauluun vaikka sen suorituskykyä todistivat kisakentillä lähinnä vain sen suku ja sisarukset.

eei. Riverdale's Douglas oli toisinaan hyvin levoton ja vaikeasti kontrolloitava ori, mutta lahjakas, vaikka luonne ei kaikkia miellyttänytkään. Kokonsa ja kroppansa kapasiteetin puolesta tämä olisi päässyt varmasti korkeammillekin radoille, mutta ei malttanut aina keskittyä radalla, joten korkeammat esteet jäivät yksittäisiksi. Tämä kisasi esteillä 100 cm ratoja sijoituksiakin sieltä täältä napsien ennen eläkevuosiaan, ja nuorempana tälle yritettiin luoda uraa myös koulupuolella, vaikka levoton luonne ei sopinutkaan kouluradoille.

eee. Vandal Fatima oli hyvin tarkkaavainen, eteenpäinpyrkivä tamma, jonka hyppytekniikka herätti ihastusta niin ratsastajissa tasaisuutensa ja katsojissa näyttävyytensä vuoksi. Tämä oli luonteeltaan hyvin miellyttävä, peruskiltti ja rauhallinen myös varsan kanssa. Kisakenttiä kiertänyt ja mainetta niittänyt tamma on periyttänyt hyvän rakenteensa useimmille jälkeläisilleen. Tämä kisasi parhaimpina päivinään menestyksekkäästi re 120 cm.

© eii ja eie Lithy, eei ja eee Jannica

Jälkeläiset

Syntynyt Rotu-skp. Nimi Isä / emä
- - -

 

Kilpailukalenteri

Laji: 0 sijoitusta
pvm - jaos - paikka - luokka - sijoitus pvm - jaos - paikka - luokka - sijoitus

Voittosumma: 0 v€