© Bob Langrish
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi Naomi King "Naomi" Omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Rotu Welsh sektio D Ex-omistaja Siittola Privera, Sarah (VRL-11553)
Skp, säkä Ori, 140cm Kasvattaja tuntematon
Syntynyt 17.10.2012 Koulutustaso ko HeA; re 80cm; irto 90cm
Väri Tummanruunikko Painotus Yleispainotus
Rekisterinumero VH13-026-0141 Saavutukset YLA3

Luonne

Naomi on energinen ja vahvatahtoinen oripallero. Hoitaessa seisoo hyvin, mutta vaatii silti kokeneen hoitajan. Tammojen läheisyydessä yrittää esittää isoa ja vapaana hyppii pystyynkin, mutta ihan luonnollistahan se on. Kaviot ovat aika painavat ja ja poika vielä nojaa usein ihmiseen mikä lisää kavion painoa entisestään. Taluttaessa Naomi kulkee yleensä nätisti, mutta välillä turhan reippaasti ja pää korkealla ja siksi usein ketjunaru on tarpeen. 

Lastaus, eläinlääkärit ja kengitys sujuu yleensä ongelmitta, mutta kengittäjillä on välillä ongelmia kavion painavuuden takia.

Ratsastaessa Naomi toimii kokeneella ratsastajalla mallikelpoisesti, mutta uusilla ja vähän kokemattomilla ratsastajilla menee laiskemmin ja kulkee raskaammilla askeleilla. Esteiden hyppäämisestä pitää mutta laukan pitäminen hyvänä, lennokkaana ja aktiivisena voi tuottaa alkuun haastetta. Koulupuolella pitää jo vaatia hieman enemmän, mutta sielläkin toimii hienosti, jos osaa pyytää oikein. Ori ei usein taivu helposti joten alusta asti kuolainta pitää liikuttaa paljon ja ratsastaa kunnolla, että poni rentoutuu ja alkaa myös taipumaan ja asettumaan. Maastoilu sujuu hyvin, mutta saattaa siellä olla hieman ylireipas ja mennä vähän miten sattuu ja siksi vain kokeneet käyvät tämän kanssa maastossa.

Sukutaulu

i. Moon Delight evm
wD, 138 cm, m
ii. Delight evm
wD, 141 cm, m
iii. Sunshine evm
wD, 143 cm, m
iie. Sun Delight evm
wD, 142 cm, m
ie. Moon evm
wD, 140 cm, m
iei. Full Moon evm
wD, 145 cm, m
iee. Sunny Sky evm
wD, 142 cm, trn
e. Del Cota evm
wD, 139 cm, rn
ei. Shiny Star evm
wD, 140 cm, rn
eii. Honey Moon evm
wD, 141 cm, rn
eie. Shiny Sky evm
wD, 143 cm, rn
ee. Delta Pony evm
wD, 138 cm, rn
eei. De Sun evm
wD, 140 cm, rn
eee. De Ja Vu evm
wD, 139 cm, rn
 

Sukuselvitys

Isä Moon Delight: Naomin isä oli musta, 138cm korkea ori. Se oli todella orimainen ja vahvatahtoinen. Sille ei ihan kuka tahansa pärjännyt ja sillä olikin vain muutama ihminen, jotka olivat sen kanssa. Parin hyvän kisa-avustajan kanssa sille tuli myös kilpailu-ura esteile. Se hyppäsi todella hyvin ja epäröimättä. Aina piti myös jättää iso ilmavara. Hevonen oli miellyttävä hypätä, mutta koulupuolella sen kanssa meni helposti hermot. Se laahusti raskain askelin eikä jaksanut tehdä mitään. Esteistä se tykkäsi ja niillä se menikin paremmin. Laukan pitäminen hyvänä, aktiivisena ja rytmikkäänä ei silti ollut itsestäänselvyys. Jalostuksessa poni oli silti haluttu ori ja sillä teetettiinkin aika monta hyvää varsaa ja olen iloinen, että Naomi polveutuu juuri tästä orista.

ii. Delight: Tämä musta 141cm poniori oli menestynyt ratsu esteillä ja kisasi myös satunnaisesti koulua. Kouluratsastukseen poni ei soveltunut niin hyvin, koska poni oli energinen ja säpäkkä eikä sen kärsivällisyys riittänyt vääntämään koulujuttuja. Se kaipasi elämäänsä vauhtia joten se sopi täydellisesti esteille. Kenttäkisojakin ponilla mentiin välillä, mutta kouluosuudet meni niin huonosti pojan kanssa ettei sille edes yritetty luoda uraa kenttäratsuna.

iii. Sunshine: Melko siro, kiiltävän musta, 143cm poniori jolla oli ketterä hyppy ja lennokas laukka. Siitä on tämä esteponi rakennettu. Se ei hötkyillyt turhia ja hyppäsi aina vain sen verran kuin oli tarvetta. Laukka oli pyöreä ja aktiivinen ja poni oli melko helppo ratsastaa. Välillä tosin silläkin meni hermot ja se meni ihan miten sattui. Koulupuolella tätä tapahtui melko usein ja siksi ei sinne oikein soveltunutkaan. Hoitaessa oli hankalampi ja sen kanssa pärjäsi vain muutama.

iie. Sun Delight: Uljas musta, 142cm ponitamma jolta ei menohalua puuttunut. Se kuvasi täydellisesti tätä tyttöä. Se meni aina innoissaan eteenpäin ja siksi se olikin niin hyvä esteratsu. Monet tykkäsivät hypätä ponilla eikä se ollut käsiteltävyydeltäänkään kovin hankala. Välillä hieman tammamainen, mutta silti huomaavainen ja kiltti.

ie. Moon: 140cm, musta ponityttö, joka oli ikuisesti lapsi. Se oli herttainen ja energinen poni ja se hyppäsi todella hyvin. Sillä oli hieno kisaura ja vielä eläkepäivilläänkin sillä riitti energiaa satunnaisiin hyppytreeneihin. Tuntui ettei se väsy koskaan. Kaikki ihastuivat ponin kiltteyteen ja reippauteen ja kisaradoillakin sen hyvä hyppy ja hieno laukka olivat eduksi ja veivät ponin aina voittoon.

iei. Full Moon: Isän puolen suurin poni, 145cm musta ori, joka hyppäsi kaikista parhaiten. Parhaimmillaan se hyppäsi jopa yli metriä. Se oli menestynyt poni myös esteradoilla. Se ei ollut helpoimmasta päästä käsitellä, mutta se silti pärjäsi myös näyttelyissä kohtalaisesti taitavien ihmisten kanssa.

iee. Sunny Sky: Tämä pirteä 142cm poni on ainoa poni isän suvusta, joka ei ole musta. Tämä tamma olikin tummanruunikko ja kaunis sellainen olikin. Se oli kiva käsitellä ja sen ansiosta pärjäsi hyvin näyttelykehissä. Ratsuna tämä oli estepainotteinen ja se hyppäsikin todella hienosti, parhaimmillaan metriäkin.

Emä Del Cota: Koulutaitoja Naomi on ehdottomasti perinyt emältään. Del Cota, tuutujen kesken vain Cota, oli ruunikko 139cm ponipallero. Tästä tammasta pidettiin, koska se oli hoitaessa kiltti ja seurallinen, mutta ratsuna kuitenkin herkkä ja yhteistyöhaluinen. Se rentoutui helposti ja siksi sille oli helpompi näyttää vähän vaikeampiakin koulukiemuroita. Se oli notkea ja kuunteli hyvin apuja, jonka ansiosta se taipui vaikeimmillekkin kiemuroille. Sillä kisattiin aktiivisesti parhaimmillaan jopa Vaativaa B:tä. Se oli melkoinen ruusukeponi, ilman palkintoa se palasi harvoin.

ei. Shiny Star: Ruunikko 140cm poniori, joka omasi kauniit liikkeet ja mukavan luonteen. Poni oli menestys kouluradoilla ja moni tykkäsi hoitaa ponia. Sillä oli toisinaan jopa vähän liikaakin hoitajaehdokkaita, kun kaikki rakstuivat tähän poniin.

eii. Honey Moon: 141cm, ruunikko, welshcobi, joka liikkui pehmeästi ja tasaisesti. Se ei hötkyillyt turhia, mutta oli kuitenkin herkkä ratsastaa ja mukava hoitaa. Esteillä se kuumui todella paljon ja siksi sen esteet jäivät muutamaan hyppyyn. Se ei soveltunut siihen käyttöön. Kouluradoilla se sen sijaan oli menestys ja se liikkui ihanan pehmeästi ja antoi meni helposti peräänantoon. Sen liikkeet olivat mukavat niin katsojien kuin ratsastajankin mielestä.

eie. Shiny Sky: 143cm, ruunikko, kipakka ponitamma, jolta ei puutu omaa tahtoa. Varsinkin kiima-aikana poni oli ihan mahdoton. Se oli usein kuin ei olisi huomannut ihmistä ollenkaan. Vaikka poni olikin hoitaessa itsepäinen ja välillä aika raaka, se oli ratsuna ihan mukava. Sille tulikin koulukisoista ihan mukavasti sijoituksia ja voittojakin.

ee.  Delta Pony: Tämä 138cm ruunikko ponipallero oli jokaisen suosikki. Se oli niin suloinen ja taitava kouluratsu. Hoitaessa se oli ihana ja seurallinen poni ja ratsuna kiltti ja yhteistyöhaluinen tyttö. Kouluratsuna poni olikin aika menestynyt, vaikkakin sitten vähän alemmalla tasolla. Se oli välillä vähän hölmö ja ei sille saatu mitäänkaikkein monimutkaisempia juttuja opetettua.

eei. De Sun: De Sun on 140cm, ruunikko ponipoika. Siltä sujui niin koulukiemurat, kuin moni muukin asia. Kouluratsastuksessa se oli kuitenkin mestari ja sillä kisattiinkin sitä aktiivisesti kovatasoisissa kisoissa, joissa se sitten menestyi.

eee. De Ja Vu: 138cm ruunikko ponitamma, jolta ei iloa puutu. Sen askeleet olivat reippaat ja välillä myös melko pompottavat. Ei mielellään mennyt aina niin kuin olisi pitänyt, mutta taitavien ratsastajien avulla poni oli menestys koulurasdoille.

Jälkeläiset

Syntynyt Rotu-skp. Nimi Isä / emä
7.11.2013 wD-o. Privera's Black Prince The Black Queen YLA3
12.2.2021 welara-t. Just Countess KV Just A Second
3.5.2022 wD-t. Tirion Lleulu Rhoswyhafn Llafrwynen

 

Kilpailukalenteri

Villit: 4 sijoitusta
23.03.2013 - este - Ratsutila Moondelight - 80 cm - 3/15
01.06.2013 - este - Filial - 80 cm - 1/48
01.09.2013 - koulu - Vaahterapolku - Helpo A - 1/30
31.03.2014 - koulu - Teili - Helppo A - 5/178

Voittosumma: 0 v€

Muuta

1.6.2013 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Naomi lähti mukaan hyppäämään Filialin kisoihin. Mentiin pojan kanssa luokkaan 80cm ja se oli verkasta asti tosi reipas. Naomi voitti luokan! Odotukset suorituksen ja tulosen suhteen olivat korkealla, mutta ei silti ihan näin korkealla. Luokassa oli 48 osallistujaa ja saipa Naomi kisata tallikavereita Chocoa ja Suetakin vastaan. Rata meni hyvin, ei kieltoja tai pudotuksia. Hypyt oli hyviä, huomasi kyllä miten tekniikka on kehittynyt siitä kun tuli tänne. Naomi mmeni hyvää, reipasta, rytmikästä laukkaa ja sain aina säädettyä sen sopivaksi. Olen erittäin tyytyväinen poniin ja itseeni.

20.05.2013 Yleislaatuarvostelu
Palkittu virtuaalisen yleislaatuarvostelun toukokuun tilaisuudessa palkinnolla YLA3 pistein 26 + 29 + 17 + 13 = 85. "Jälkeläiset ja suurempi märä kisoja olisivat tuoneet enemmän pisteitä."

6.5.2013 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Tänään Teerirannan koulukisoissa ei mennyt ihan yhtä hyvin kuin Nightbirdissä. Kaikki sujui kuitenkin hienosti ja kaipaamme vain vähän treeniä. Sijoitus oli tällä kertaa 34/55 ja prosentit 74.759%. Kyllä Naomi vielä kehittyy, vaikka alku onkin mutkikas.

28.4.2013 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Tänään käytiin ponien kanssa Nightbirdin avajaisisoissa ja lajina oli kouluratsastus. Naomi osallistui luokkaan Helppo A ja rata sujui hienosti ja olin tyytyväinen poniin. Luokassa oli 30 ratsukkoa ja jotkut vaan ovat parempia kuin toiset ja Naomi ei niitä nyt tällä kertaa voittanut. Saimme silti oikein hyvä tuloksen, 80.526% ja 8. sija. Seuraaviin kisoihin vaan sitten parannetaan ja treenataan paljon. Uskon, että Naomista tulee vielä hieno ratsu kisakentille.

24.02.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Katie
Sarah ohjasi orin maneesiin. Ori kävi selvästi kuumana ja steppaili välillä vähän sinne tänne. Alkukäyntien aikana ori esitti pelokasta "muka" nähdessään muutaman kerran maneesin nurkassa jotakin oikein pelottavaa. Pian Naomi kuitenkin rauhoittui kaikin puolin ja saatiin valmennus kunnolla aloitettua.
Sarah otti muutaman kierroksen maneesissa ravia. Ravi oli hyvin lennokasta ja hienon näköistä, vaikka ori yrittikin vähän kiihdyttää. Puolipidätteillä ravi sujui oikein hyvin. Muutaman ravikierroksen jälkeen alettiin harjoitella siirtymisiä. Pitkän sivun keskikohdalla hidastetiin aina käyntiin, pari askelta käyntiä ja sen jälkeen takaisin raviin ja seuraavan pitkän sivun keskellä uudestaan käyntiin ja takaisin raviin. Siirtymiset sujuivat loistavasti, vaikka ei ori meinannut ensin pysähtyä.
Seuraavaksi lisättiin siirtymisiin hieman haastetta. Kummankin lyhyen sivun keskellä neljä askelta taaksepäin ja suoraan takaisin raviin. Oripoika peruutti hienosti ja siirtymiset alkoivat sujua hyvin. Muutaman kerran kun Sarah ja Naomi olivat toistaneet siirtymisiä, otettiin välikäynnit ja pitkät ohjat.
Otimme vähän pohkeenväistöä, lyhyen sivun keskeltä n. 8-10 m eteenpäin, kohti katsomoa, ja siitä sitten oikealle pohkeenväistö. Kummassakin päädyssä Sarah teki oikein komeat pohkeenväistöt. Seuraavaksi kokeilimme pohkeenväistöä ravissa, joka sekin sujui kuin vettä vaan.
Seuraavaksi harjoittelimme laukannostoja ja laukkaamista. Lyhyen sivun keskeltä nostettiin laukka, sen jälkeen laukattiin päätyyn, siellä pääty-ympyrä ja takaisin raviin. Sen jälkeen uudestaan ravista nostettiin laukka jne. Tätä toistettiin n. 4 kertaa, ja sen jälkeen koko rata leikkaa -suunnanvaihdos.
Sarah teki toiseen suuntaan saman laukka ja ravi -tehtävän, ja se sujui hyvin toiseenkin suuntaan. Lopuksi Sarah antoi pitkät ohjat ja taputti Naomia kaulalle.

13.2.2013 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Ekat esteet täällä. Aloitin pienillä ja helpoilla esteillä, koska laukan kanssa oli vielä vähän ongelmia. Menin ensin noin puoli tuntia sileällä ja harjoiteltiin aluksi ravi- ja laukkapuomeilla. Laukka on jo vähän kehittynyt ja poni pitää sen hyvin. Se on myös saanut vähän lennokkuutta. Puomit menivät aluksi ihan sekaisin, kun poni ei osannut sovitta askeleitaan. Onneksi Oona oli taas auttelemassa ja korjaili puomien paikat. Sitten viritimme pitkälle sivulle pienen ristikon ja menimme sitä ensin ravissa pari kertaa ja sitten laukassa. Ravissa hypystä tuli tosi tönkkö, koska ravi ei ollut tarpeeksi aktiivista. Laukassa este meni ihan hyvin ottaen huomioon laukan laadun tällä hetkellä. Menimme sitten välissä vähän innaripuomeja, että poni saisi vähän ketteryyttä. Sitten laitoimme ristikon tilalle n. 50cm pystyn ja hyppäsimme sitä yksittäisenä laukassa. Tällä kertaa meni jo paremmin, mutta hyppytekniikassa ja laukassa on vielä kehittämistä. Hyppäsimme vielä pari kertaa pystyä ja loppuverkaksi menimme pari kertaa ravipuomit ja sitten ravailimme vielä rennosti pari kierrosta. Sitten pitkät ohjat ja muutama kierros kävelyä. Olimme molemmat ihan hikisiä, mutta kyllä Naomista vielä hieno poni kehittyy.

31.1.2013 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Ekat koulutreenit täällä. Perusavut toimivat ihan hyvin. jos muistaa olla tarpeeksi selkeä niiden kanssa. Testasimme myös vähän pohkeenväistöä käynnissä ja ravissa. Poni ei aluksi ymmärtänyt mitä piti tehdä, mutta mitä selkeämmin pyysin, sitä paremmin meni. Raviväistöissä vielä hiomista, mutta kyllä se siitä. Laukka oli todellinen katastrofi. Aluksi poni tarjosi kiitoravia, sitten kiitolaukkaa. Siinä oli paljon työstämistä ja olimme molemmat hikisiä sen jälkeen. Laukka oli tosi raskasta, mitä en kyllä ihmetellyt, koska ravikaan ei mitään hirveän lennokasta alussa ollut. Sitten poni laukkasi ihan minne sattui ja miten sattui. Poni vaati paljon puolipidätteitä, selkeät avut ja taitavan ratsastajan. Loppua kohden yhteinen sävel alkoi kuitenkin pikkuhiljaa löytyä.

27.1.2013 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Naomi muutti tänne Blackyn kanssa. Matka meni hyvin ja poni kotiutui hienosti. Kun Naomi saapui, alkoi hirveä hirnunta erityisesti tammojen osalta. Tarhassa poni otettiin ihan hyvin vastaan, mutta pientä kränää siellä tuli. Paikka arvojärjestyksestäkin selvisi nopeasti. Vielä on opittavaa, mutta alku näyttää hyvältä.