© kasvattaja
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi Fearless Viktor "Vili" Omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Rotu Shetlanninponi Ex-omistaja Naxu (VRL-12320)
Skp, säkä Ori, 101 cm Kasvattaja Jäpäkkä
Syntynyt 2.8.2011 Koulutustaso ko HeB; re 60cm; va vaativa
Väri Rautiaanpäistärikkö Painotus Yleispainotus
Rekisterinumero VH11-017-0699 Saavutukset KTK-II

 

Historia

Vili oli kiertänyt jo parilla omistajalla ennekuin ostin sen ja se pääsi asumaan Mangoon. Se on lupaava poni, jolta löytyy paljon potentiaalia kisakentille ja jalostukseen. Vuonna 2020 Vili muutti uudelleen Kisatalli Mangon lopetettua toimintansa, tällä kertaa Kaukovaltaan.

Luonne

Hoidettaessa Vili on yksi vilperi, joka aiheuttaa lähes poikkeuksetta sekaannusta ympärillään. Emänsä tavoin ori on kaikin puolin ystävällinen ja ihmisrakas otus, mutta sen keskittyminen ei aina riitä aivan kaikkeen, mitä siltä vaaditaan. Vilin kanssa kannattaa pukeutua hieman huonompiin tallivaatteisiin, sillä orilla on tapana joko kastella, liata tai maistella ympärillänsä olevat asiat. Shetlanninponin maha orilla kyllä on: se maistaa kaikkea ja syö oikeastaan kaiken, mikä vain sopii suuhun. Teräsmahakin Vilillä on, se on joutunut oikeastaan kestämään jos minkälaisia maistiaisia. Lempimaisteltavat löytyvät ihan arkisista asioista: raippa, kypärä, hiha, lahje, harja ja etenkin ihmisen takapuoli. Taskuista Vili ei niin välitä maistelun suhteen, mutta sieltä saattaa löytyä jotain namipaloja, joten ne on syytä myös syynätä tarkemmin. Kiinni sitominen hoitotoimenpiteiden ajaksi on suositeltavaa, sillä vaikka ori pysyy toisinaan ihan kohtuullisesti paikallaan, on irtaimisto vaarassa. Kiinni sitomisen huono puoli kuitenkin on se, että solmut eivät pysy pitkään kiinni orin ”maistellessa” niitä.

Taluttaessa Vili maistelee riimunnarua tai ohjia. Matkanteko on melko hidasta orin keskittyessä kaikkeen muuhun kuin itse kävelyyn. Etenkin ruohotupot, tammat, muut kaverit, tuuli, linnut ja kaikenlainen syötävä ja maisteltava vie orin keskittymisen itse asiaan, taluttajan kanssa kävelyyn. Juoksutus on Vilin mielestä kamalan tylsää, eikä työnteko maasta käsin jaksa oria juuri kiinnostaa. Hippaa ori kuitenkn tykkää leikkiä, niin tarhassa kuin kentällä, mutta se ei ihan hirveästi lämmitä käsittelijän mieltä. Kun käsittelijältä loppuu hermo, ja ori saa osakseen kunnon ärähdyksen, se on hetken loukkaantunut ja mahdollisesti ilmaisee mieltään jollain tavalla. Mielenilmauksen jälkeen ori kuitenkin käyttäytyy fiksummin, ja sen saa toimimaan lähestulkoon niin kuin sen haluaisi toimivan.

Ratsastettaessa Vili muuttuu pirteäksi veijariksi, joka pärjää hyvin isompienkin hevosten kanssa samalla kentällä. Ori on yksi sotalaiva, joka varmasti aiheuttaisi kaaosta, ellei selässä ole ratsastajaa, joka saa sen kääntymään ja hidastamaan. Suurin haaste Vilin kanssa onkin vauhdin hidastaminen, ori kun menee mielellään pää kuolaimen takana ja vain painelisi menemään. Lisäksi ori on hieman kovasuinen, mikä ei yhtään helpota asiaa. Puolipidätteillä, istunnalla ja muutenkin rauhallisilla otteilla orin saa vähentämään vauhtia ja asettumaan paremmin kuolaimelle. Sileällä Vili on kuitenkin vauhdin vähennyksen jälkeen oikein taitava ori, jonka bravuuri emänsä tapaan on kaikki väistöistä vaihtoihin. Sukuunsa tulleelta orilta onnistuu niin ikään myös ratsastajan alas pukittaminen, kun energiapiikkiä tai ärsytyskerrointa on kertynyt tarpeeksi. Puomeilla Vili on yksi sotalaiva, joka kompastuu turvalleen, ellei saa tarpeeksi apuja ratsastajaltaan. Ori menisi mielellään puomit vauhdilla ilman kontrollia, jolloin jalkoja ei tarvitse nostella ja ratsukko kaatuu heti ensimmäisellä puomilla tervehtimään kentän hiekkaa. Kun ratsastaja on saanut ponin avuille ja kuuntelemaan, myös puomit menevät mukavasti. Esteillä Vili innostuu entistä enemmän, ja kaahottaisi menemään niin, että mennään ennemmin esteiden läpi kuin yli. Kun ratsastajalla on vauhti hanskassa, myös radat sujuvat kohtuullisesti ja hyppyihin on helpompi päästä mukaan. Hyvän tekniikan Vili on perinyt emältään, samoin kuin esteinnon.
Vilistä ei saisi ajoponia tekemälläkään, ori on niin innokas laukkaamaan, että ravi jää vain haaveeksi. Ori tarvitsee tiukan ajajan, sillä etenkin maastossa poni alkaa heiluttelemaan päätään ja ottaa sivuaskeleita. Oria täytyy uskaltaa komentaa ja myös sen vastalause pitää kestää ennen kuin siitä saa ”ajokelpoista” kaveria. Vilin mielestä kilpailuissa on ihan superhauskaa, ja siellä se on vaikea saada avuille. On niin paljon uusia hajuja ja paikkoja ja tammoja, ja se on aivan selvästi sellainen paikka, jossa voi ottaa ohjat omiin kavioihin ja kaahottaa menemään. Kunhan ratsastaja pitää hermonsa kurissa, voi suorituksissa jopa onnistua.

Sukutaulu

i. Lyra's Viktor
KTK-II, VIR MVA Ch, Class I, YLA2, SHLA-II
she, 100 cm, rtpäis
ii. Vickar evm iii.
iie.
ie. Lyra's Story evm iei.
iee.
e. Freja SWE
she, 102 cm, päis
ei. Älestas Othello evm eii. Captive v.d. Synsmorg evm
eie. Älestas Tiptoe evm
ee. Ålmans Etna evm eei. Galax evm
eee. Ålmans Enna evvm
 

Jälkeläiset

Syntynyt Rotu-skp. Nimi Isä / emä
26.12.2011 she-o. Passaun Hermanni Cecam Burberry
3.4.2012 she-t. Daddy's Girl Little Beauty

 

Kilpailukalenteri

NJ: MVA-SERT, irtoSERT
16.09.2011 - NJ - Cecam Shetlands - luokka? - tuom. Peppi S. - x/x, irtoSERT
16.12.2011 - NJ - Laikkarit - luokka? - tuom. Isla P. - x/x, BIS2, MVA-SERT

Voittosumma: 0 v€

Muuta

Hoito-ohjeet
Hevosen varusteiden väri on punainen

20.11.2015 Virtuaalisen ponikantakirjan kantakirjaustilaisuus
Palkittu virtuaalisen ponikantakirjan marraskuun kantakirjaustilaisuudessa palkinnolla KTK-II pistein 19 + 20 + 19 + 19 = 77p. Tuomareina toimivat Jannica, Elisa, Vibaja, Keskiarvo sekä varatuomarina Kiiskinen.