ei kuvaa

© Anzkuli
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi Spiros Diabhal "Pahis" Omistaja Anzkuli (VRL-11903)
Rotu Irlannincob Ex-omistaja Naxu (VRL-12320)
Skp, säkä Ori, 160 cm Kasvattaja Spiros Stable
Syntynyt 26.7.2015, Suomi Koulutustaso ko HeA; re 60cm; va noviisi
Väri Ruunikonkirjava (tobiano) Painotus Kouluratsastus ja valjakkoajo
Rekisterinumero VH15-046-0147 Saavutukset KTK-III

 

Historia

Naxu oli käymässä Etelä-Suomessa sukulaistensa luona ja päätti poiketa paluumatkalla irlantilaisia tupsujalkoja kasvattavalla tallilla. Hän oli jo etukäteen sopinut kaiken Hamzin kanssa, mutta hän ilmoittikin viimehetkillä, että Naxu sai vapaasti tutustua talliin ja sen asukkaisiin koska hän kiireiltään ehtinyt sitä esitellä. Naxun kierreltyä tallissa ja tarhoilla hän oli aikeissa lähteä, koska hän ei ollut varannut vierailulle paljoa aikaa. Kaartaessaan autoaan tielle hän päätti kuitenkin käydä katsomassa tallin ilmoitustaulun lappua myytävistä varsoista. Nopean parkkeeraamisen jälkeen nainen viiletti talliin ja luki ilmoitustaulun lapun huolellisesti. Jokaisesta varsa sekä sen vanhemmista oli kuvat lapun alareunassa. Suloinen kimo tamma ja sen ihana varsa sumensivat Naxun ajattelukyvyn. Hamzi hyväksyi Naxun tarjouksen pienestä otuksesta, joten viikkoa myöhemmin Naxu haki Pahikseksi nimetyn varsan Mangoon. Vuonna 2020 Pahis muutti Kaukovaltaan Kisatalli Mangon lopetettua toimintansa.

Luonne

Spiros Diabhal kuuluu siihen hevosryhmään, joiden ulkonäkö kiinnittää väistämättä jokaisen ihmisen huomion, missä tahansa ja milloin tahansa. Mutta onhan se ymmärrettävää, sillä tuttavallisemmin vain Pahis, on mielenkiintoisen näköinen kaveri tupsujalkoineen ja kirjavine värityksineen. Perusluonteeltaan ori ei kuitenkaan ole ollenkaan nimensä mukainen otus, vaan päinvastoin. Todellisuudessa Pahis on oikea halinalle, niin ulkomuodoltaan kuin luonteeltaankin, jota kaikki rakastavat ja haluaisivat päästä hellimään. Ori ei kuitenkaan itse tunnu perustuvan ihmisten lääppimiselle ja onkin enemmän yhden kuin useamman ihmisen hevonen.

Taluttaessa Pahis on ori isolla O:lla, eikä todellakaan aloittelevien hevosharrastajien käsiteltävissä. Kun herra iskee silmänsä vastakkaista sukupuolta olevaan nelijalkaiseen, alkaa hillitön iskeminen, josta ei tahdo tulla loppua. Jottei tilanne äityisi aivan kaaottiseksi ja taluttaja ei jäisi intohimojensa vallassa pörräävän orin jalkoihin, on Pahista turvallisinta taluttaa naru turvan ympärillä - näin kaksijalkaisella on edes pikkuriikkisen enemmän kontrollia herran kanssa.

Hoitaessa Pahis ei tosiaankaan ole paha, vaikka silloin tällöin hoitajan varpaat muistuttaa väreiltään tikkurilan värikarttaa tai viimeisetkin ilmat tyhjenee keuhkoista kaksijalkaisen rusentuessa orin ja seinän väliin. Karvajalka on vain niin mahdottoman utelias, ettei sen pyörimistä hillitse mikään orin selvittäessä, mitä hoitaja milloinkin tekee. Koska Pahis on lähinnä yhden ihmisen hevonen kaikessa muodossa, on suotavaa, ettei tuttu hoitaja vaihdu kovin usein. Uudet tuttavat tuppaavat hämmentämään oria ja saavat helposti osakseen kovaa testaamista Pahiksen taholta. Varustaessa orin kanssa voi heikommalla huumorintajulla varustetut kaksijalkaiset menettää hermonsa pahemman kerran, lähinnä Pahiksen epämääräisen liikehdinnän ja edestakaisin pörräämisen takia. Kaikesta huolimatta herra ei kuitenkaan ilkeyttään hankaloita hoitajan toimintaa, ainoastaan suunnatonta uteliaisuuttaan.

Ratsuna Pahis on iästään huolimatta suhteellisen osaava ja kuuliainen, jos selässä vain sattuu istumaan "se oikea" ihminen. Pääosin ori tekee mukisematta mitä vaaditaan, mutta testaa silti mielellään ratsastajaansa tilaisuuden tullen. Varuillaan kannattaa siis pysyä, sillä orin testaaminen ei tarkoita vain töistä lintsaamista vaan myös kunnon rodeomyllytystä ja kaikkea siitä väliltä. Se, mitä ratsastaja saa kokeilla, riippuu aivan tuurista ja Pahiksen sen hetken mielialasta. Parhaimmillaan tupsujalkainen herramme on kouluradoilla ja valjakkoajossa, jotka ovatkin orin painotuslajit. Pahiksen kuuliainen ja tarkkaavainen luonne mahdollistaa puhtaat ja näyttävät suoritukset. Kouluradoilla Pahis taipuu aina helppo A -tasolle ja valjakossa se on noviisi -tasoinen. Joidenkin mielestä orilla kuitenkin on tulevaisuudessa mahdollisuus edistyä vaativimmillekin tasoille, toisten mielestä taas ei, joten nähtäväksi jää mitä Pahiksesta iän karttuessa tulee. Esteradoilla ori tuppaa olemaan hieman kömpelö, mutta sitäkin innokkaampi. Pahista ei tunnu lannistavan edes se, vaikka puomit putoilee harmittavan usein tai linjat esteille on päin honkia, sillä kaikesta huolimatta orilla tuntuu olevan aina hauskaa esteiden parissa.

Sukutaulu

i. Fake no More
KRJ-II
ic, 166 cm, rn
ii. No More Art evm iii. End of Time evm
iie. Artistic evm
ie. Felicitia evm iei. Archibango evm
iee. Fortune Lady evm
e. Teeny Weeny
ic, 152 cm, km
ei. Cujo evm eii. Yali evm
eie. Kaya evm
ee. Batida evm eei. Bastiaan evm
eee. Leyda evm
 

Jälkeläiset

Syntynyt Rotu-skp. Nimi Isä / emä
- - -

 

Kilpailukalenteri

NJ: irtoSERT
25.08.2015 - NJ - Spiros Stable - irlannincob oriit - tuom. Taija - 3/6, irtoSERT

Voittosumma: 0 v€

Muuta

Hoito-ohjeet
Hevosen varusteiden väri on oranssi
Talutettava kisapaikoilla suitsista
Näyttelyissä ketjuriimunnaru
Vain kokeneille käsittelijöille!

15.02.2016 Kantakirjaustilaisuus
Palkittu Hevoskantakirjan helmikuun kantakirjaustilaisuudessa palkinnolla KTK-III pistein 16 + 16 + 17 + 16 = 65p. Tuomareina toimivat Peppi S., dookie, Vibaja ja Siiri K., varatuomarina taffel.